Annemarie Trouwt
/

 Trouwambtenaar & Ceremoniespreker

 


Muziek tijdens de ceremonie

Muziek tijdens de ceremonie is onmisbaar.  De juiste muziek kan de sfeer naar een hoger plan tillen!

Sommige bruidsparen hebben al jaren een bepaald liedje in gedachten en zien al helemaal voor zich hoe ze door hun vader worden weggegeven met dit specifieke liedje op de achtergrond. Uit ervaring weet ik dat dit lang niet voor alle bruidsparen geldt. Sommige hebben echt nog geen idee, andere bruidsparen kampen met keuzestress. Dit blog is voor alle bruidsparen die met dit laatste te maken hebben. Ik help jullie verder!

Voordat jullie op zoek gaan naar mooie muziek en nummers die goed bij jullie passen, is het handig om te weten dat er in een ceremonie in ieder geval 3 momenten zijn waarop muziek van toegevoegde waarde is. Per muziekmoment geef ik jullie tips die jullie kunnen helpen bij het maken van de juiste muziekkeuze. 

1. Entree 

Tijdens het entree is een mooi nummer van absolute meerwaarde. Vanuit praktisch oogpunt zorgt het ervoor dat alle gasten meteen op scherp staan en begrijpen dat er iets staat te gebeuren. Alle aandacht is meteen voor jullie. Natuurlijk is dat niet de voornaamste reden. Muziek ondersteunt dat mooie moment waarop jullie samen de trouwzaal binnen komen of juist dat moment dat je door een dierbare, bijvoorbeeld je vader, wordt weggegeven. Dit moment is bij uitstek geschikt voor een mooi romantisch nummer. Vaak wordt er ook bewust gekozen voor een rustig nummer, dit helpt je namelijk om, terwijl je vergaat van de zenuwen, met een rustige pas richting het altaar te lopen. Die zenuwen zijn trouwens héél normaal. Ik help mijn bruidsparen altijd om dit moment heel bewust te beleven, door ze te ondersteunen op het moment dat de spanning soms even de overhand krijgt. Veel stellen hebben een eigen nummer. Een nummer wat jullie herinnert aan de avond waarop jullie elkaar leerden kennen of aan jullie eerste vakantie samen. Het is prachtig om te kiezen voor een nummer waar jullie beide veel gevoel bij hebben. 

2. Akte ondertekenen

Na het Ja-woord en de ringen wordt de huwelijksakte ondertekend. Als jullie per persoon 2 getuigen hebben betekent dit dat er in totaal 7 mensen hun handtekening zetten. Bruid, bruidegom, 4 getuigen en ik, allemaal in tweevoud. Dit is een moment dat jullie gasten even geduldig moeten wachten. Muziek kan er op zo’n moment voor zorgen dat de zaal niet onrustig wordt en er heen en weer gesprekken ontstaan. Geef ze iets om naar te luisteren. Dat maakt het wachten een stuk aangenamer. In deze fase van de ceremonie wordt er vaak gekozen voor een nummer wat geschikt is als achtergrondmuziek en waarbij de nadruk niet persé op de inhoud van de tekst ligt. Hierdoor kan de muziek wat zachter worden aangezet en ook echt fungeren als achtergrondmuziek. 

3. Verlaten van de ceremonie

Als de ceremonie ten einde is gekomen kan natuurlijk volop gevierd worden dat jullie zijn getrouwd. Dit is dan ook een leuk moment om een wat meer feestelijk nummer te laten horen. Hiermee brengen jullie jezelf en jullie gasten al meteen een beetje in de feeststemming. Omdat het echt officiële gedeelte dan achter de rug is, is het ook wel een leuk moment voor een wat meer uptempo nummer. Bijvoorbeeld dat ene nummer waarop jullie bij het uitgaan helemaal uit jullie dak gingen, dat nummer wat vrienden misschien ook wel meteen als zodanig zullen herkennen. Hierdoor hebben de gasten automatisch weer zin in het volgende deel van jullie trouwdag! Dit is bijvoorbeeld ook hét moment waarop je wel een wat steviger nummer van jullie favoriete band kan laten horen. 

Gouden tips

Bij deze ook een paar gouden tips voor het kiezen van jullie muziek:

  • Als een nummer wat voor jullie een speciale waarde heeft, niet geschikt is voor bijvoorbeeld het entree, kijk dan eens rond of je een mooie cover kan vinden. Heel veel nummers zijn inmiddels ook beschikbaar in prachtige akoestische versies. 

  • Misschien hebben jullie wel een eigen nummer en twijfelen jullie of de tekst wel geschikt is voor het moment. In dat geval kan een mooie instrumentale versie een goede optie zijn. 

  • Neem de tijd om bij ieder nummer wat je overweegt goed naar de tekst te luisteren. Even de songtekst opzoeken kan ook een prima manier zijn om te ontdekken of een liedtekst wel geschikt is. Waarom dit zo belangrijk is? Het barst van de lovesongs. In dat genre is de keuze enorm. Door goed naar de tekst te luisteren kom je erachter dat heel veel lovesongs zijn geschreven rondom het thema liefdesverdriet. Een refrein met ‘Love’ in de tekst is dus nog geen graadmeter voor een liefdevolle tekst. 

  • Ben je op zoek naar een mooi instrumentaal nummer? Kijk dan eens rond in de categorie filmmuziek. Filmmuziek is speciaal geschreven om ondersteunend te zijn aan de verhaallijn. Muziek uit een mooie romantische film kan dus heel geschikt zijn omdat het je echt kan meenemen in het moment. 



Checklist Trouwambtenaar kiezen

Speciaal voor bruidsparen die midden in de voorbereidingen zitten van hun grote dag heb ik  de Checklist Trouwambtenaar kiezen ontworpen die kan helpen bij het kiezen van een trouwambtenaar. 

De ceremonie is namelijk hét moment op jullie dag, hét moment waarop jullie elkaar daadwerkelijk het Ja-Woord gaan geven. Een goede trouwambtenaar is daarbij van onschatbare waarde. De ceremonie wordt in sommige gevallen gezien als een formaliteit, het hoort erbij, maar dat is echt een vergissing. De ceremonie is het eerste moment waarop het bruidspaar en de gasten bij elkaar komen op de grote dag. Tijdens de ceremonie wordt jullie levens- en liefdesverhaal verteld en wordt jullie onvoorwaardelijke liefde voor elkaar uitgedrukt. Tijdens deze ceremonie wordt de toon gezet voor de rest van de dag. Dus hoe gaaf zou het zijn als de ceremonie leuk en liefdevol was en als er hard is gelachen en men er tijdens de borrel nog volop over napraat. 

Om deze reden is het belangrijk om een goede afweging te maken bij de keuze voor een trouwambtenaar. Ik hoop dat deze Checklist Trouwambtenaar kiezen je kan helpen. Veel plezier ermee!

Checklist Trouwambtenaar kiezen
Download deze checklist. Het gaat jullie helpen om een trouwambtenaar te kiezen die past bij jullie en jullie wensen.
Checklist trouwambtenaar kiezen.pdf (151.29KB)
Checklist Trouwambtenaar kiezen
Download deze checklist. Het gaat jullie helpen om een trouwambtenaar te kiezen die past bij jullie en jullie wensen.
Checklist trouwambtenaar kiezen.pdf (151.29KB)



Voor alles een eerste keer...        Blog: januari 2021

In april 2019 mailde ik de afdeling burgerlijke stand van de gemeente Medemblik. Ik was op zoek naar een cursus trouwambtenaar en kon als particulier eigenlijk niet echt iets vinden. Mijn vraag was dus namelijk vooral gericht op scholing. 'Weten jullie waar ik een cursus tot trouwambtenaar zou kunnen volgen?' Dat is waar het allemaal begon. Niet helemaal waar trouwens... Het begon als item op mijn bucketlist. Iemand trouwen leek me zó leuk! Gewoon om een keertje te doen, niet zozeer met het oog op een tweede carrière. Voor iemand die geniet van spreken voor publiek en gek is op trouwen en alles wat daarbij komt kijken is speechen tijdens een trouwceremonie hetzelfde als 1 + 1. Het moest in ieder geval één keer gebeuren. 

Mijn vraag over een cursus trouwambtenaar leidde tot een uitnodiging op het gemeentehuis om kennis te maken. Niets meer niets minder. Of ik wel een klein stukje speech wilde voorbereiden... Nog even extra benoemd dat ik niet perse de intentie had om te solliciteren, ik had al een baan. Het gesprek verliep heel leuk. De 2 dames aan de andere kant van de tafel transformeerden in een ongetrouwd bevriend stel van mij, welke ik had gebruikt als fictief bruidspaar voor mijn 'oefenspeech' En daar ging ik... Nog nooit een huwelijk voltrokken en daar in een kantoortje vroeg ik deze 2 dames om elkaar het Jawoord te geven. Het was hilarisch. Eenmaal JA gezegd volgde de vraag of ik mijn paspoort toevallig bij me had. Dan zouden ze er een kopietje van maken voor de afwikkeling. Zij hadden er alle vertrouwen dat het mij ging lukken en ik was een aanwinst voor het team. 'Moet ik nog een cursus doen?' Nee hoor, ik mocht gewoon gaan beginnen en als het me zou bevallen kon ik altijd nog aangemeld worden voor een basiscursus trouwambtenaar. Enigszins beduusd reed ik terug naar huis. Onderweg belde ik mijn zus met de mededeling: 'Ik heb niet gesolliciteerd en ben tóch aangenomen.' Vanaf dat moment droeg ik de titel BABS en was het wachten op mijn eerste aanvraag. 

In mei 2019 werd ik door de rechtbank in Alkmaar uitgenodigd voor mijn beëdiging en al kort daarna ontving ik de vraag of ik mijn eerste huwelijk wilde voltrekken op vrijdag 16 augustus bij Kasteel Radboud in Medemblik. Uiteraard was dat een volmondig JA. Gauw contact opgenomen met het bruidspaar en een afspraak gemaakt voor een kennismaking. Al snel ontstond er een vraag die me niet meer losliet. 'Ga ik aan dit bruidspaar vertellen dat zij mijn eerste bruidspaar zijn?' Ik had me voorgenomen om eerlijk te zeggen dat ik nog niet veel ervaring had en het daarbij te laten. Eenmaal bij hen aan de keukentafel kwam daar, puur uit interesse de vraag: 'Doe je dit al lang?'. Totaal niet zoals gepland zei ik meteen dat zij de allereerste waren. Ik had een enorm relaxed stel tegenover me en die vonden het eigenlijk wel leuk. Ze vonden het allemaal goed. Er was een wederzijdse klik en zij hadden er alle vertrouwen in. Ik werd tijdens ons gesprek alleen maar enthousiaster. Ik had de beste bijbaan EVER! 

16-08-2019 - Kasteel Radboud

Op  bezoek bij de mensen thuis die ontzettend veel met je delen. Vooral dat vond ik meteen heel bijzonder. Eigenlijk ken je elkaar nauwelijks, je bent praktisch vreemden van elkaar en toch vertrouwen de stellen je van alles toe. Ze zijn heel open en eerlijk, delen grappige en mooie verhalen, maar durven vaak ook kwetsbaar te zijn. Alle emoties komen voorbij. Daar ontdekte ik dat een goede eerste klik, gewoon op gevoel, dé sleutel is tot een mooie en persoonlijke ceremonie. Als ik een connectie voel met een bruidspaar kost het schrijven en spreken me eigenlijk geen moeite. Ik zou bijna willen zeggen dat het me overkomt. Dit laatste is vooral van toepassing als ik daar eenmaal sta. Op een mooie trouwlocatie, tussen de gasten die staan te popelen tot het gaat  beginnen. Ik neem de sfeer in me op, leg contact met wat gasten en probeer op de valreep nog wat leuke reacties en anekdotes los te peuteren. Dit zijn zulke leuke momenten en écht een verrijking voor de ceremonie zelf. Het helpt mij om in een sfeer te komen van ongedwongenheid en dat geldt ook voor de gasten. De drempel gaat omlaag en samen maken we er dan een fantastische middag van.

Dit is precies wat ik ook deed op vrijdag 16 augustus 2019. Ik was natuurlijk veel te vroeg op de locatie en heb minimaal een uur gewacht totdat de eerste gasten arriveerden. Ik was tot in de puntjes voorbereid dus  alle tijd voor een praatje hier en daar. Het klinkt nu allemaal heel relaxed maar op deze dag heb ik meer zenuwen gevoeld dan ooit tevoren. Ik werd 's morgen al wakker met knikkende knieën. Waar was ik aan begonnen? Er was natuurlijk geen weg meer terug en dat wilde ik ook helemaal niet, maar spannend was het wel. Toen de ceremonie eenmaal was begonnen heb ik maar zo snel mogelijk het ijs gebroken door gewoon eerlijk te vertellen dat het mijn eerste huwelijk ooit was en dat ik stik nerveus was. Precies zoals ik mezelf ken waren alle zenuwen na een paar zinnen verdwenen. Ik heb mijn speech voorgedragen waarin ik veelvuldig, succesvol, van mijn tekst ben afgeweken. Na afloop kreeg ik alleen maar positieve reacties. Stuiterend van de adrenaline verliet ik de locatie. Vanaf dat moment wist ik het zeker:

           Foto:  Britt Laske Fotografie

'Dit was de eerste, maar absoluut niet de laatste!'

 
E-mailen
Instagram